Konstalbum-Berthe Morisot

Berthe Morisot var en fransk målare som kom att tillhöra impressionisterna.

Berthe Morisot var den yngsta av tre döttrar, deras far var en rik tjänsteman. Hon och systern Edma studerade teckning tillsammans, men bara Berthe kom att utveckla det fullt ut. Morisot studerade vid École des Beaux-Arts i Paris och sedan för Camille Corot. Morisot gifte sig med Édouard Manets bror Eugène 1874, det var en förbindelse som säkrade hennes ställning socialt och ekonomiskt, samtidigt som den gav en sympatisk omgivning för henne att fortsätta måla. Hennes känsliga impressionistiska formspråk påverkade på 1870-talet hennes svåger Manet.

Bland de nästan sextio konstnärer som ställde ut på åtminstone en av de åtta impressionistutställningarna, fanns det tre framträdande kvinnor: Berthe Morisot som deltog från början, Mary Cassatt – en utlandsstationerad amerikanska och vän till Degas samt Marie Bracquemond – hustru till etsaren Félix Bracquemond.

Det var på Louvren som Morisot mötte Claude MonetFrédéric Bazille och Pierre-Auguste Renoir tack vare Fantin Latour 1868. År 1874 organiserade Monet tillsammans med sina konstnärsvänner Paul CézanneEdgar DegasArmand Guillaumin, Berthe Morisot, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir och Alfred Sisley en utställning i den beryktade fotografen Félix Nadars fotostudio i Paris. Denna grupp utgjorde större delen av impressionismens inre krets och händelsen har kommit att kallats den första impressionistiska utställningen.

Av de åtta utställningar som impressionisterna visade på De Refuserades Salong, deltog Morisot i sju. Målningen Vaggan visades på den första impressionistutställningen 1874.