Lite om Konstnären

14. okt, 2015
11. okt, 2015

Matisse är allmänt betraktad, tillsammans med Pablo Picasso och Marcel Duchamp, som en av de tre konstnärer som hjälpte till att definiera den revolutionära utvecklingen i bildkonst i de inledande decennierna av nittonhundratalet och fick ursprungligen etiketten Fauvist (vilddjuret). Under 1920-talet hyllades han trots allt som en försvarare av den klassiska traditionen i fransk målning.

11. okt, 2015

Matisse var född i Le Cateau-Cambrésis i norra Frankrike, men han växte upp i Bohain-en-Vermandois, Picardie, Frankrike som den äldste sonen av en välmående spannmålshandlare. År 1887 åkte han till Paris för att studera juridik och arbetade som domstolsadministratör i Le Cateau-Cambrésis efter att ha tagit sin examen. Han började först att måla 1889, efter att hans mor givit honom konstattiraljer under hans konvalescensperiod, efter en blindtarmsinflammation. Han upptäckte ett slags paradis, som han senare beskrev det, och bestämde sig för att bli konstnär, vilket blev djupt nedslående för hans far. 1891 började Matisse måla och inledde sina studier på Académie Julian i Paris, där han bland annat kom att studera för Odilon Redon och Gustave Moreau.

I början var han mycket influerad och inspirerad av verk av konstnärerna Édouard Manet, Paul Signac och Paul Cézanne. Han blev snart ledare för de målare som kallas fauvister. 1901 deltog han i en utställning och 1904 hade han sin första separatutställning. När han flyttade söderut till bland annat franska rivieran, träffade han André Derain. Matisses måleri utvecklades och verken mellan 1906 och 1917 räknas till hans förnämsta. Efter att han bosatt sig permanent i Nice 1921 blev hans konst mer dekorativ och lite mindre intensiv.

Den svenske konstnären och författaren Carl Palme tog 1908 initiativet till bildandet av Académie Matisse i Paris, där bland andra 40 svenska elever fick sin utbildning under Matisses ledning. Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Edward Hald och Einar Jolin ingick i elevskaran.

1941 fick Matisse besked att han hade cancer, men trots att han blev rullstolsburen hindrade inte detta honom från att arbeta med sin konst. Han var dock märkt av sjukdomen och det var vid denna tidpunkt han började arbeta med papper och collage, som även det blivit ett signum för Matisse, tack vare hans känsla för färg och form.

Han reste till Algeriet 1906 för att studera afrikansk konst och primitivismen. Efter att ha besökt en stor utställning av islamisk konst i München 1910, tillbringade han två månader i Spanien för att studera Morisk konst. Han besökte Marocko även 1912 och återigen 1913 och under tiden i Tanger gjorde han flera ändringar i sitt arbete, inklusive hans användning av svart som en färg. Effekten på Matisses konst var en ny djärvhet i användningen av intensiva, omodulerade färger, såsom i L'Atelier Rouge 1911.

Runt April 1906 träffade han Pablo Picasso, som var 11 år yngre än Matisse. De två blev livslånga vänner såväl som rivaler och jämförs ofta. Båda konstnärerna målade oftast kvinnor och stilleben, men Matisse var mer benägen att placera sina figurer i fullt realiserade interiörer, medan Picasso var mycket mer benägen att arbeta utifrån fantasin. Matisse och Picasso fördes först ihop på Parissalongen av Gertrude Stein och hennes följeslagare Alice B. Toklas. I samtidskonstsamlarna Leo och Gertrude Stein blev Matisse och Picasso en del av deras umgängeskrets och dom kom på sammankomster som ägde rum på lördagskvällarna på 27 rue de Fleurus. Bland Pablo Picassos bekanta som också besöks lördagskvällarna var: Fernande Olivier (Picassos älskarinna), Georges Braque, André Derain, poeterna Max Jacob och Guillaume Apollinaire, Marie Laurencin (Apollinaires älskarinna och själv konstnär) och Henri Rousseau.

Med modellen Caroline Joblau, fick Matisse en dotter, Marguerite, född 1894. År 1898 gifte han sig med Amélie Noellie Parayre; de två uppfostrade Marguerite tillsammans och fick själva två söner, Jean (född 1899) och Pierre (född 1900). Marguerite och Amélie har ofta fungerat som modeller för Matisse.

Matisse dog av en hjärtattack i en ålder av 84 år den 3 november 1954. Matisses dotter Marguerite har ofta stöttat Matisse-forskare med insikter om hans arbetsmetoder och konstverk. Hon dog 1982 medan hon sammanställde en katalog över hennes fars arbete.

Matisses son, Pierre Matisse (1900-1989), öppnade ett modernt konstgalleri i New York under 1930-talet - Pierre Matisse Gallery, som var aktivt från 1931 fram till 1989. Han representerade och presenterade många europeiska konstnärer, några amerikaner och kanadensare i New York, ofta för allra första gången. Därutöver visades konstverk av Joan Miró, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Jean Dubuffet, André Derain, Yves Tanguy, Le Corbusier, Paul Delvaux, Wifredo Lam, Jean-Paul Riopelle, Balthus, Leonora Carrington, Zao Wou Ki, Sam Francis, skulptörer Theodore Roszak, Raymond Mason och Reg Butler, samt flera andra viktiga konstnärer, däribland arbeten av Henri Matisse.