Konstalbum-George Grosz

George (Ehrenfried) Grosz, född som Georg Ehrenfried Groß var en tysk expressionistisk/dadaistisk målare och grafiker.

George Grosz är mest känd för sina satiriska tuschteckningar av Weimarrepublikens Tyskland efter första världskriget.

Hans egna krigserfarenheter som tysk soldat, som civilperson i Berlin (1916-1917) och som intagen på ett militärt mentalsjukhus kvarlämnade ett outplånligt intryck. Han var med och bildade den berlinska dadagruppen och deltog även i rörelsen Nya sakligheten. Med obarmhärtig och skrämmande precision blottställde Grosz i sina verk tjänstemännen och profithajarna som gjorde sin förtjänst på kriget, och, i dess kölvatten, det syndiga levernet, det politiska kaoset och borgerlighetens självbelåtenhet.

Då Hitler grep makten 1933 valde Grosz att gå i landsflykt och emigrerade till USA. Allt som fanns utgivet av och med honom - tidskrifter, illustrerade böcker, grafikmappar och konstböcker - brändes 1933 under bokbålen runt om i Nazityskland. Några år senare, 1937 medtogs konfiskerade verk av George Grosz på den nationalsocialistiska konstutställningen Entartete Kunst i München.

Efter Grosz en medlem av Academy of Arts utsetts, återvände han 1959 på uppmaning av sin hustru Eva från USA till Tyskland. Några veckor senare dog han den 6 juli i sin hemstads efter ett fall ner för trapporna till följd av fylleri.

Hans son Peter Grosz, en internationellt erkänd flyghistoriker, dog i september 2006. Sonen Marty räknar fram till idag i USA de mest kända musikerna i den klassiska jazz.

Gården George Grosz är från Houghton biblioteket vid Harvard University såg efter liksom från arkivet i Berlin Academy of Arts.