Konstalbum-Tora Vega Holmström

Anna Tora Elisabeth Vega Holmström var en svensk konstnär medlem i konstnärsgruppen de tolv. Hon var dotter till geologen Leonard Holmström samt syster till tidningsmannen C.T. Holmström och Malin Holmström-Ingers.

Hon började sin bana på konstskolan Valand där hon bland annat hade Carl Wilhelmson som lärare. Till en början var hennes måleri färgat av nationalromantiken för att senare ta intryck av det tidiga 1900-talets modernism med kubistiskaexpressiva och ibland surrealistiska drag. Hon lät sig inspireras av resor i Nordafrika och Europa, där hon bland annat kom i kontakt med Adolf Hölzels skola i Dachau

"...att aldrig underkasta sig" har blivit något av ett kredo för henne. Hon skrev detta i ett brev till filosofen Hans Larsson och syftade på att hon aldrig kunde acceptera några former av sociala orättvisor. Hennes medvetna val att aldrig gifta sig ­eller få barn gjorde att hon kunde vara yrkesverksam som konstnär hela livet.

Hon var nära vän med de två konstnärerna Ellen Trotzig och Ester Almqvist som båda kom från Skåne och som också gick på Valand. Genom åren skapade de ett nätverk av kvinnliga konstnärer som sträckte sig ända upp till Stockholm.

Hon lärde känna Rainer Maria Rilke och hade en omfattande brevkorrespondens med honom.

"Ett eget hål att vara i är ett livsvillkor för såna som vi. Vi får aldrig målat nåt i våra hem utom plankstrykning på sin höjd."