Konstalbum-Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark, född 6 augusti 1932 på gården Slettemark i Naustdal i Sogn og Fjordane, död 13 december 2008 i Stockholm, var en norsk-svensk konstnär, som blev känd för sin politiska konst under 1960- och 1970-talen. Han var främst bosatt och verksam i Stockholm.

Kjartan Slettemark utbildade sig till växeltelefonist och arbetade i Otta i Oppland 1952-1955. Han studerade därefter vid Statens håndverks- og kunstindustriskole 1956-59 och under en kort tid påStatens Kunstakademi i Oslo 1959. Inga Bagge inspirerade honom att flytta till Stockholm,[1] där han gick på Gerlesborgsskolan 1960-62 och studerade vid Kungliga Konsthögskolan 1962-65 för Lennart Rodhe och Erland Melanton. Han arbetade bland annat med konceptkonst, videokonst och diverse mer eller mindre happening-artad konst, men även med akrylmåleri. Ett av Slettemarks många konstprojekt var mikronationen Kjartanistan, en icke-territoriell stat som utfärdade egna pass och där han själv varstatsminister. År 1965 visade han Vietnambilder i en monter utanför det norska Stortinget, och blev efter detta ett omstritt namn i Norge.

Under 1970-talet uppmärksammades han efter att ha rest runt i Europa och USA med ett pass där passfotot var ett montage av ett fotografi av Richard Nixon och hans eget hår och skägg, vilket han själv såg som ett sätt att sudda ut gränsen mellan konsten och livet. När Malmö konsthall invigdes 1975 dök Slettemark upp som en skällande pudel, i syfte att visa hur konstnärer ofta låter sig bli knähundar. Hans pudelkostym finns numera i Moderna museets samlingar.

Haugar Vestfold Konstmuseum i Tønsberg har sedan 2003 en permanent utställning med Kjartan Slettemarks verk. Han var en av de konstnärer som fick konstnärslön av svenska staten.

Kjartan Slettemarks blev svensk medborgare 1966. Han ligger begravd vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm.